10 éves a Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület: Jubileumi Sportnap

Születésnapi sportnapot tartott 2023. március 26-án a Józsai SZTSE Alsó-Józsán, a Szordasi út 5. szám alatt található FOREST GYM Konditeremben.

Ennek során rengeteg sportággal ismerkedhettek meg az odalátogató sportolók, érdeklődők. Volt funkcionális – képességfejlesztő torna, gerinc torna, CrossFit edzés, Sétafoci labdarúgás, röplabda. Mindenki kipróbálhatta a kondicionáló gépeket profi személyi edzők segítségével. A gyerekeknek volt arcfestés és pónilovaglás, valamint ugráló vár. Akik nagyon elfáradtak azok masszázst vagy kozmetikai szolgáltatásokat is igénybe vehettek. A rendezvényt az „1. Alsó-Józsa Szeretem Futóverseny” zárta, ahol 3 kategóriában is elindulhattak a versenyzők: fiú gyermek, leány gyermek és ifi-felnőtt számokban. A sportnap alkalmából adománygyűjtést szerveztünk a törökországi földrengés áldozatainak.

A Józsai SZTSE bemutatását egy csodálatos egyesületi roll-lapon végeztük el, melyből most röviden idézünk:

„A Józsai Szabadidő és Tömegsport Egyesület alapítása 2012-ben történt.

Egyesületünk 2012. január 27-én szánta el magát az önálló jogi személlyé, azaz egyesületté való átalakulásra. A gyűlés Alsó-Józsán, a Telek utcán volt, a NÍVÓ Presszóban. Első elnöksége: Őri Krisztián elnök, Kassai Zoltán, Molnár Miklós volt. Jelenleg Őri Krisztián elnök mellett, Jámborné Molnár Éva alelnök (karate szakosztály) és id. Halicsku Tamás alelnök (labdarúgó szakosztály) vezetik az egyesületet.

Sporttevékenységünk bemutatása:

Shotokan Karate: Józsán folytatunk Shotokan Karate oktatást, melynek keretein belül ifi- és szenior sportolóink vannak, akik a Magyar Karate Szakszövetség által hivatalosan igazolt sportolók. Persze a felnőtt karatésok magukkal hozzák gyermekeiket is, akik örömmel kapcsolódnak be, a shotokan karate alapjainak elsajátításába, ezzel is kimozdítva a gyermekeket a „telefon rabságából”.  Edzéseink jelenleg hétfőn és pénteken 18.00 órától a Józsa Grund Sportparkban vannak. Nyaranta pedig kiegészülnek családi funkcionális tornával, melyet zenére, kicsik és nagyok együtt hajtanak végre Jámbor István és Jámborné Molnár Éva karate edzők vezetésével.

Labdarúgás: id. Halicsku Tamás, Paul Milne és Milne Henrietta vezetik a Sétafoci Szakosztályunkat. Róluk büszkén mondjuk el, hogy Magyarország 2. ilyen típusú szakosztályaként alakultak meg és többször legyőzték a Fradi Sétafoci Szakosztályát. Jó kapcsolatot ápolnak Tatabányával és a Hortobágy csapatával is. Az edzői feladatokat itt id. Halicsku Tamás látja el.

Öregfiú Focicsapatunk – Csiki Zsolt szervezésében, Nagy Norbert aktív segítségével működik. A Csapat mind a Józsa SOCCA Bajnokságokon, mind a Józsa Grund Sportpark életében aktív szerepet játszik. Az első megmérettetésükön, a Józsa 2020 SOCCA Bajnokságon az 5. helyen végeztek, mely Bajnokság szervezésében is aktívan láttak el feladatokat. A Józsai SZTSE alapító tagja a SOCCA HUNGARY Kispályás Labdarúgószövetségnek és a 2023 tavaszi idényben is több SOCCA labdarúgó eseménynek is társszervezője Józsán. A Csapat oszlopos tagja Juráskó Róbert a JÓTEKE egyesület elnöke, aki egy meccsről sem hiányzik és nagyon sokat segíti a józsai sportéletet.

Környezetvédelem és hagyományőrzés, településfejlesztés:

Józsai SZTSE AKA és VIK tagozatai:

AKA Csoport: Alsó-Józsa Karitász Alapítvány Csoport, mely fő tevékenysége a környezetvédelem, erdővédelem, a helyi környezeti értékek megőrzése, szemétszedések megszervezése, településfejlesztésben aktív részvétel. Legnagyobb sikerünk az Alsó-Józsai volt Úttörőtábor helyszínének kitakarítása és retró pihenő hellyé való kialakítása, mely az egyesületünk törzshelyévé is vált.

VIK (Vénusz Ifjúsági Klub) Csoport: ez a csoport már az 1970-es években működött, melyet felelevenített a Józsai SZTSE, ahol is az egyesület alapításának célja a Józsai hagyományőrzés, régi népi kultúra megmentése. Továbbá Józsa és környékének építészeti emlékeinek felkeresése, dokumentálása (Szent György templom, Szent Mihály templom, Szent Páll templom, Csőrsz árok stb.), Józsáért sokat dolgozó, tevékenykedő személyek szellemi hagyatékának ápolása. Minden év április 24-én Szent György napon, az elveszett keresztény kincseket indulnak az egyesület tagjai megkeresni a Monostorerdőben található Templomhegyre, ezzel őrizve a több, mint 100 éves alsó-józsai hagyományt. Az egyesület keretein belül valósul meg szintén Hagyományőrző disznóvágások szervezése, melyet 2022-ben egy „három napos disznótorral” elevenített fel a Józsai SZTSE sok év után először Józsán.

Településfejlesztés:

Egyesületünk szorosan együtt dolgozik Majer Tamás Debrecen Megyei Jogú Város önkormányzati képviselőjével, annak érdekében, hogy minél több színes program kerüljön megszervezésre Alsó-Józsán. Rengeteg alkalommal veszünk részt az önkormányzat által virágosztásban, vagy szelektív hulladék gyűjtési kampányakciókban. Majer képviselő úr a Jubileumi rendezvény védnöki feladatait is örömmel látta el felkérésünkre.

A rendezvényt a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Alapkezelő támogatta.

Debrecen, 2023. 04. 17.

                                                                                           Őri Krisztián elnök, Józsai SZTSE