Karate etikett

1. A karatéka öltözéke a karate-gi.

2. A karatéka köteles öltözékét tisztán, gondosan viselni, övét szabályszerűen megkötni.

3. A karate-gi-n feliratot nem viselhet, kivéve a gyártó cégjelzését, a klubjelvényt vagy a nemzeti címert.

4. A karate-gi alatt egyéb, látható ruházatot nem viselhet, kivéve a lányok, akiknek fehér trikó engedélyezett.

5. Tilos az edzés alatt a testi épséget veszélyeztető tárgyak viselése, mint óra, gyűrű, karkötő, testékszer.

6. A körmöket rövidre kell vágni, és tisztán kell tartani.

7. Az edzés kezdetén, első találkozáskor a karatéka köteles üdvözölni az edzésvezetőt, s a magasabb fokozatú társait.

Tiszteletadás: musubi-dachi állásban /enyhe meghajlással/ tekintet a tisztelgés irányába /oss, ejtsd: ossz/ szócskával. Japán ülés / seiza / és / zazen /: ülés a lábfejeken, bal lábfej alul. Kezek a combon, tenyérrel lefelé fordítva, váll leeresztve, hát egyenes.

8. Az edzőterembe / dojo / való belépéskor a bejáratnál kell hagyni a papucsot, s tiszteletet adni a dojo-nak. Az edzés kezdetéig a karatékák csendben, önállóan gyakorolnak.

9. Ha valaki késik, s már elkezdődött az edzés, a teremnek való tiszteletadás után seizába kell ereszkedni s várni az edzésvezető engedélyére. Majd újabb tiszteletadást kell végrehajtani még seizá-ban, s csak utána lehet beállni az edzésre. A dojo-t elhagyva újra kötelező a tiszteletadás.

10. Az edzés kezdetén az edzésvezetővel szemben felsorakoznak a karatékák. Az edző felöl nézve a baloldalon a legmagasabb fokozatok. Az edző utasítására seizá-ba ereszkednek / előbb a bal térd ér le /, majd a szellemi összpontosítás / mokuso / következik behunyt szemmel. Mokuso-yame vezényszóra a koncentrálás véget ér, s a Rei vezényszóra a rangidős karatéka vezényli a tiszteletadást.

11. Az edzés ideje alatt a karatékának némán követnie kell az edző utasításait, megjegyzést csak az edzés vége után közölhet az edzővel.

12. A termet csak edzői engedéllyel szabad elhagyni.